Onderstaande tekst komen we tegen op internet, mocht dit voor jullie van toepassing zijn of ken je iemand die hier iets mee kan, zoek dan op ww.samenvoorallekinderen.nl.

Schoolreisjes, sporten, muziekles, een verjaardag vieren of een uitje. Het lijkt normaal dat alle kinderen in Nederland dit kunnen doen, maar niet elke ouder kan het betalen. Door de coronacrisis wordt de groep voor wie dit niet vanzelfsprekend is steeds groter. Ben je een ouder met weinig geld of ken je een kind dat opgroeit in deze situatie, klik dan op onderstaande knoppen. 

 

Heb je zelf weinig geld?

Doe een aanvraag >

Ken je een kind in armoede?

Help hem of haar >

1584526428_pagina-1.pdf 
1584526429_pagina-2.pdf 
1584609623_barrelchallenge.docx 

De stichting van team ‘Altijd Doen!’

25 jan. 2021 | Nieuws

Bij verenigingen en stichtingen zijn achter de schermen vaak vele vrijwilligers actief betrokken. In-Dokkum gaat in deze nieuwe rubriek op zoek naar achtergrondverhalen van verenigingen én de mensen die actief zijn binnen die vereniging. Soms als drijvende kracht, soms als helpende hand. Deze week een gesprek met Tine Schregardus en Kees Theissen, teamleden van Stichting Altijd Doen!

Van een gezellige avond naar een stichting “Toen een vriendin, in 2006, de opmerking ‘ik hoop dat de kerstdagen snel voorbij zijn, ik vind er niks aan in mijn eentje’ maakte, dacht ik: dat moet anders! En zo organiseerden we vlak voor kerst met vier vriendinnen -onder het motto ‘dat moeten we áltijd doen’- een gezellige avond voor mensen die wel wat gezelligheid konden gebruiken”, vertelt Tine over het spontane begin van de stichting. “Er kwamen 25 mensen, waar we op vijftig gerekend hadden. Voor al die vijftig hadden we een kerstpakket klaarstaan en dus bedachten we dat iedereen twee pakketten mee zou krijgen plus een opdracht: geef het tweede pakket aan iemand die het ook kan gebruiken en neem die persoon volgend jaar mee naar de kerstavond.” Zo ontstond een jaarlijks initiatief voor een steeds groter groep. In 2010 werd Stichting Altijd Doen! een officiële stichting met bestuursleden.

Twee hoofdactiviteiten per jaar

“Inmiddels zijn we met tien teamleden en organiseren we in de winter een gezellige kerstavond voor mensen die wel eens iets gezelligs kunnen gebruiken en in de zomer een vakantiedag voor gezinnen. We organiseren met de stichting graag iets voor mensen die het in het dagelijks leven niet altijd even gemakkelijk hebben. Voor de kerstavond kunnen dat mensen zijn die alleen zijn en niet alleen wíllen zijn en dan aan kunnen schuiven bij mensen die hetzelfde vinden. In 2012 zijn we gestart met de zomeractiviteit voor gezinnen die nooit op vakantie kunnen. Wij faciliteren dan zo’n dag, met twee volle bussen op pad, zodat een gezin een dag met elkaar kan genieten. Wij gunnen het de kinderen om ook een vakantieverhaal op school te kunnen vertellen”, legt Kees over het doel van de stichting uit. Naast deze twee hoofdactiviteiten zijn er tussendoor regelmatig spontane activiteiten. “Zo organiseerden we voor vijftien moeders een beauty-middag of worden we uitgenodigd voor een circus en gaan we in het voorjaar naar de try-out van de Opera op het Wad. We krijgen steeds meer naamsbekendheid en werken steeds vaker samen met andere clubs met dezelfde doelgroep.”

Kerstdiner in coronatijd

De zomeractiviteit kon dit jaar vanwege corona niet doorgaan. “Maar dan vergeten wij de kinderen niet! We hebben ze allemaal een cadeaubon gebracht.” Ook voor de kerstavond werd een creatieve oplossing bedacht: de stichting bracht ruim tweehonderd kerstdiners rond. “We dachten meteen in mogelijkheden: hoe gaan we het wél doen? Met de vrijwilligers van de stichting en het team van de IJsherberg stonden we als een geoliede machine in de keuken. Prachtig! Wij beleven zoveel plezier als team, het is zo’n feest om dit een paar keer per jaar voor die mensen te mogen organiseren”, vertelt Tine enthousiast.

Kerstavond vol entertainment

De stichting heeft ook een fijne samenwerking met Ronal van de IJsherberg. De jaarlijkse kerstavond vindt plaats in de bijbehorende kerkzaal en het team van de IJsherberg verzorgt het diner. “Als stichting helpen wij volledig mee met voorbereiden, serveren, afwassen en opruimen. Ronal is altijd zo enthousiast en denkt altijd geweldig mee! Zonder zo’n samenwerking kan de stichting niet bestaan”, vertelt Tine. Naast een heerlijk diner zorgt Stichting Altijd Doen! ook altijd voor een stuk entertainment op die avond. “We krijgen ontzettend leuke optredens aangeboden, van zangers tot cabaret tot een pub quiz. Als je dan tijdens zo’n avond hoort dat mensen zo genieten en al maanden uitkeken naar deze avond, hun enige uitje van het jaar… Dan breekt je hart. Daar doe je het voor”, aldus Kees.

Giften, donaties en steun

“Zonder de steun van alle giften en donaties en bijvoorbeeld de jaarlijkse hulp van de serviceclubs Lions en Rotary, is het onmogelijk om als stichting te bestaan.” benadrukt Kees. “Als stichting hebben we inmiddels een heel groot netwerk in diverse lagen, dat is zeer praktisch voor het organiseren van de activiteiten.” Tine vult aan: “Dat willen we écht benadrukken: we kunnen niks zonder al die ‘sponsoren’ die ons zo goed helpen. Alleen daardoor kunnen wij iets extra`s doen voor die mensen die het in het dagelijks leven niet altijd even gemakkelijk hebben!”